Läsarrecension av Vitare kan tvätten inte bli – EU:s historieskrivning om andra världskriget:

"Saklig skildring av det diplomatiska spelet som ledde till andra väldskriget"

_____

Vitare kan tvätten inte bli

EU:s historieskrivning om andra världskriget

av Stefan Lindgren

_____

Mer om denna utgåva här.


Torbjörn Lundgren

Läste just ut boken Vitare kan tvätten inte bli - EU:s historieskrivning om andra världskriget av Stefan Lindgren. En bok som blev svår att lägga ifrån sig.

Med en gedigen kunskap och tillgång till källmaterial har han mycket sakligt skildrat det diplomatiska spelet som ledde till det andra världskriget. En mängd olika förhandlingar på olika håll som Stefan Lindgren på ett fantastiskt sätt lyckas reda ut på ett strukturerat sätt utan att blanda in egna värderingar.

Uppfriskande är också att han inte begränsar det till Europa och USA utan att han även tar med vad som skedde i kolonierna och i Japan (som angrep Sovjet från öst) och utvecklingen i Kina. Händelser som i väsentliga avseenen påverkade vad som hände i Europa.

Europa var ju bara en del av ”världskriget”, vilket oftast glöms bort i våra medier.

Diplomatin inför annalkande krig handlar sällan om humanism. Varken då eller nu, vilket dokumenten visar. Utan om strategiskt viktiga områden (intressesfärer som det talas om i det diplomatiska spelet, men förtigs för allmänheten)och tillgång till viktiga råvaror (som inte heller brukar omnämnas i nyhetsbevakningen.)

Allt detta dokumenterar Stefan Lindgren grundligt och han gör det med nuvarande EU:s ohistoriska och politiskt färgade historiebeskrivning som fond. Närmre bestämt resolution ”resolution i aktuella ämnen” 2019/2819.

Det finns mycket mer att säga både om Stefan Lindgrens bok och om EU:s politiskt färgade översitteri vad gäller historieforskningens/debattens frihet.

Men bättre än mina argument är att ni läser boken och själva bildar er en uppfattning.

Torbjörn Lundgren

Facebook 25/10 2021Tillbaka